Hem Forum Lagar & Författningar Befogenheter vid störande/hotfullt beteende

Befogenheter vid störande/hotfullt beteende

Hem Forum Lagar & Författningar Befogenheter vid störande/hotfullt beteende

Detta ämne innehåller 3 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  K-mountain 1 år, 10 månader sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #134093

  Nicke89
  Deltagare

  Hej!

  Jag är ansvarig för en verksamhet som genom bl.a. trygghetsvandring arbetar för ungas trygghet i vår stad, och jag har en fundering gällande vilka befogenheter en trygghetsvärd/nattvandrare har att omhänderta personer pga. störande av ordning osv.

  Vi hade ett fall för en tid sedan då några ungdomar i 12-årsåldern tog kontakt med oss under en trygghetsvandring och berättade att en jämnårig pojke upprepade gånger uppträtt provocerade och hotfullt mot dem och att de därmed kände sig rädda.

  Jag och min kollega begav oss mot området där pojken enligt uppgift skulle befinna sig, varpå vi ganska snart påträffade honom då han nu uppträdde provocerande mot några andra ungdomar. Jag och min kollega gick då fram och tog kontakt med pojken, varpå han valde att svara oss med en något kaxig attityd för att sedan gå sin väg. Vi valde då att på avstånd hålla pojken under uppsikt.

  Senare under kvällen tog några andra ungdomar kontakt med oss och bad oss att avvisa pojken med anledning av att han förföljde honom och bråkade med dem. De berättade även att den här pojken brukade bära kniv och att han vid ett flertal tillfällen tidigare jagat dem med kniven. Jag gör då ett nytt försök att inleda dialog med pojken, som även denna gång svarar med en kaxig attityd och påtalar att han inte gjort något. Samtidigt kommer två ordningsvakter från ett närliggande serveringsställe fram och assisterar oss.

  Samtidigt som den ene ordningsvakten pratar med pojken pratar den andre med mig, varpå jag förklarar vad som hänt tidigare under kvällen osv. Under samtalet med ordningsvakten får jag veta att vi som trygghetsvärdar enl. RB 24:7 har rätt att omhänderta pojken och överlämna honom till närmaste polispatrull om han senare under kvällen skulle fortsätta att bete sig störande/hotfullt.

  Stämmer detta? Jag har fått lite olika besked beroende på vilka jag pratat med.

   

  Tacksam för svar.

 • #134099

  K-mountain
  Moderator

  Hejdu!

  Kortfattat:
  Du har inga befogenheter i detta som nattvandrare/trygghetsvärd och/eller civilperson.

  Jag tvivlar starkt på att du som nattvandrare har några speciella befogenheter.
  Ordningslagen och Polislagen förklarar din situation ganska bra. Kolla igenom den så får du se att den endast gäller ordningsvakter (inom deras område) och poliser.
  Blir du hotat så skall du såklart anmäla personen till polisen.

  Du har samma befogenhet som en civilperson. Dessutom inget speciellt rättsligt skydd (tror jag).

  Störande av allmän ordning osv. ligger hos polis och ordningsvakter och är de enda som får agera utefter lagstöden:
  24 kap. 7 § och 27 kap. 4 § rättegångsbalken, – 24 kap. 1, 2 och 5 §§ brottsbalken, – 35 § lagen (1964:167) om unga lagöverträdare, – 2 § första stycket 3 lagen (1958:205) om förverkande av alkoholhaltiga drycker, – 1 och 10 §§ lagen (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m., – 10 § 2 och 4, 10 a, 13, 19 och 29 §§ polislagen (1984:387), och – 4 kap. 9 § ordningslagen (1993:1617).

  FAP 692-1: Finns att läsa här.

 • #134101

  The Ham
  Deltagare

  Hej,

  kompletterar K-mountains svar och lägger till en länk som förklarar vad som avses med ett ”envarsgripande”:

  http://lawline.se/answers/envarsgripande-1?q=envarsgripande (kortare)

  http://www.minilex.se/a/s%C3%A4rskilt-om-envarsgripande (längre)

  Gällande brott som enligt mig skulle kunna aktualiseras utifrån den beskrivning du har gett i ditt inlägg kommer jag spontant att tänka på två stycken. Antingen ”ofredande” (4 kap. 7 § BrB, d.v.s. går runt och stör eller har ett allmänt utåtagerande beteende) eller ”olaga hot” (4 kap. 5 § BrB, d.v.s. ”dolda hot”, inget öppet men du uppfattar situationen som hotfull/obehagligt) vilket båda har fängelse i straffskalan.

  För närmare förutsättningar skulle jag rekommendera att läsa in dig på brotten närmare. Tänker också på att det kan bli starten på en rättsprocess vid ett envarsgripande med förhör, vittnesmål, huvudförhandling m.m.

  Vidare skulle jag avråda från att ingripa utifrån envarsrätten utan hellre kalla på polis, även om du har det på det torra med den juridiska biten kan det bli stökigt vid ett ingripande om ni inte känner er helt 100 på det praktiska.

  Hoppas det klargjorde situationen något. 🙂

 • #134102

  K-mountain
  Moderator

  [quote quote=134101]Tänker också på att det kan bli starten på en rättsprocess vid ett envarsgripande med förhör, vittnesmål, huvudförhandling m.m. Vidare skulle jag avråda från att ingripa utifrån envarsrätten utan hellre kalla på polis, … [/quote]

  Just precis. Om du envarsgriper någon i en sådan situation och det hamnar i tingsrätten, är oddsen dessutom ganska så små att du får rätt då det kommer att framgå att du ”inte visste dina lagstöd då du saknar utbildnings osv..”

  [quote quote=134101] …även om du har det på det torra med den juridiska biten kan det bli stökigt vid ett ingripande om ni inte känner er helt 100 på det praktiska.[/quote]

  Precis som ovan citerat. Du kanske inte är redo för eventuellt stök. Kanske inte ens värt det?

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Comments are closed.