Hem Forum Utbildningar Utbildning ordningsvakt – belastningsregister

Utbildning ordningsvakt – belastningsregister

Hem Forum Utbildningar Utbildning ordningsvakt – belastningsregister

Detta ämne innehåller 9 svar, har 4 deltagare, och uppdaterades senast av  Vaktunknown 1 år, 7 månader sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #134173

  Bjorneahr
  Deltagare

  Hej, som topic lyder. Om en person har kommit i klammer med lagen i tonårsålder, avtjänade sitt straff ( fotboja ) och det nu är 3 månader innan belastningsregistret är gallrat ( 10 år sedan ) kommer det att vara lönlöst att söka in på GU och ansöka om förordnande, eller fungerar det i teorin att den här personen kan gå GU, och söka förordnande efter gallring? Tänker då om GU utbildningen görs externt via väktarskolan. Med vänlig hälsning

 • #134174

  Bjorneahr
  Deltagare

  Kompletterar den öppna frågan med följande :

  Enligt alla forum där frågorna ställs och även på utbildningsföretagets hemsida framgår det att man ej får vara dömd inom en 5års period? om detta nu är dagarna ifrån att det har gått 10år, är det rimligt att man kan söka och inte fortfarande bli dömd för sitt ungdomliga snedsteg? Med vänlig hälsning

 • #134175

  The Ham
  Deltagare

  Hej,

  här kommer ett försök till att svara på din fråga (andra får gärna komplettera eller fylla i). Jag uppfattar din fråga som att om 3 månader har det gått 10år sen du avtjänade ett straff med fotboja (som alternativ till fängelsestraff).

  I 4 § ”lag (1980:578) om ordningsvakter (LOV)” står det: ”Endast den får förordnas till ordningsvakt som med hänsyn till laglydnad och övriga omständigheter är lämplig för uppdraget och har fyllt 20 år. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar föreskrifter om ordningsvakternas utbildning.

  I ”Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter (FAP 692-1 – RPSFS 2012:17)” ges närmare beskrivning vad som avses med 4 § LOV. Bl.a. framgår det av 3 kap. 1 § FAP att: ”Endast den som med hänsyn till laglydnad och övriga omständigheter är lämplig för uppdraget får antas till föreskriven utbildning för ordningsvakt. Laglydnads- och lämplighetsprövningen ska ske i enlighet med vad som sägs i 5 kap.

  I 5 kap. FAP framgår närmare hur laglydnadsprövning görs. B.l.a. hämtar polisen in uppgifter från belastnings- och misstankeregistret och ger också en helhetsbedömning av den sökande. Det finns också att läsa allmänna råd om hur laglydnadsprövningen går till, t.ex.

  Polismyndigheten bör som huvudregel ta hänsyn endast till brott som inträffat inom de senaste fem åren. Tiden bör dock utsträckas om det är fråga om brott för vilket fängelse har utdömts som påföljd.

  Om en sökande begått brott med fängelse i straffskalan bör polismyndigheten, med hänsyn till brottets karaktär och omständigheterna vid brottet, överväga att avslå ansökan. Exempel på brott som alltid bör leda till att ansökan avslås är uppsåtliga brott mot liv och hälsa, frihet och frid, tillgreppsbrott, vapen-, narkotika- och dopningsbrott, smuggling, brott mot tystnadsplikt och mutbrott.

  Sammanfattningsvis blir det upp till polisen att göra en bedömning innan du blir antagen till utbildning, samma bör gälla privata utbildningar. Eftersom det finns ett krav på laglydnad för att bli förordnad, bör samma krav på laglydnad gälla för att bli antagen till GU.

  Av egen erfarenhet har jag ett vagt minne av iallafall en OV-kollega som varit dömd till fängelsestraff (ekonomisk brottslighet), blev av med förordnandet, men gick om utbildningen efter ca. tio år och arbetar som OV idag. Mitt råd till dig är att du kontaktar polisen och frågar hur det ligger till innan du gör en ansökan.

  Jag vet inte om det är möjligt att redan nu boka in sig för vårens utbildningar, söker du om tre månader när det är gallrat bör du fortfarande hinna gå innan sommaren. Hoppas mitt svar tydliggjorde lite. 🙂

  LOV – http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19800578.HTM
  FAP – https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/FAP/FAP692_1_RPSFS2012_17.pdf

 • #134176

  Bjorneahr
  Deltagare

  Tack för ditt snabba svar. Tummen upp för det! Ja, det finns tider att boka in redan nu ända fram tills december nästa år så jag får söka in när jag har sonat mitt snedkliv helt. Med vänlig hälsning.

   

 • #134198

  Vaktunknown
  Deltagare

  Hej!

  Det kanske inte tillhör ämnet men är det någon här inne som precis gjort lämplighetsprovet?

  Vill gärna veta vad man ska tänka på och allt man behöver veta inför provet speciellt juridiken där jag är mest nojig…

  tack på förhand.

 • #134199

  Hejsan
  Deltagare

  Utbildad privat eller genom polisen?

  • #134201

   Vaktunknown
   Deltagare

   Jag blev utbildad privat faktiskt

  • #134202

   Vaktunknown
   Deltagare

   [quote quote=134199]Utbildad privat eller genom polisen? [/quote]

   jag blev utbildad privat faktiskt

 • #134207

  Hejsan
  Deltagare

  Jag skall inte sänka dina ambitioner eller förhoppningar men majoriteten av de som går genom ett privat utbildningsföretag misslyckas. Bara en ytterst liten procent klarar sig. Jag har provat fyra gånger. Vad kan då vara anledningen?

  Ja det kan finnas många förklaringar till detta men vad jag tror det handlar om är att dessa så kallade ”skrivbordspoliser” inte vill förlora sina nuvarande polsitioner och hamna någonstans där det krävs att man lägger lite ”efford” i sitt jobb, nämnligen yttre tjänst. När man väl ha satt sig vid ett skrivbord i x-antal år så är det extremt svårt att lämna det. Många börjar ju också bli till åren i alla fall dom på OV gruppen i Malmö. Återgår man till yttre tjänst så förlorar man dessutom den fina lönen som skrivbordspoliserna uppbär i jämförelse till dem i yttre tjänst. De förlorar också möjligheten till att jobba från 8-16 på vardagar, ingen natt eller helgtjänstgöring. Att jobba i yttre tjänst börjar nästan bli ett skällsord inom polisen. Ska du på prövning vecka 6?

  • #134208

   Vaktunknown
   Deltagare

   [quote quote=134207]Jag skall inte sänka dina ambitioner eller förhoppningar men majoriteten av de som går genom ett privat utbildningsföretag misslyckas. Bara en ytterst liten procent klarar sig. Jag har provat fyra gånger. Vad kan då vara anledningen? Ja det kan finnas många förklaringar till detta men vad jag tror det handlar om är att dessa så kallade ”skrivbordspoliser” inte vill förlora sina nuvarande polsitioner och hamna någonstans där det krävs att man lägger lite ”efford” i sitt jobb, nämnligen yttre tjänst. När man väl ha satt sig vid ett skrivbord i x-antal år så är det extremt svårt att lämna det. Många börjar ju också bli till åren i alla fall dom på OV gruppen i Malmö. Återgår man till yttre tjänst så förlorar man dessutom den fina lönen som skrivbordspoliserna uppbär i jämförelse till dem i yttre tjänst. De förlorar också möjligheten till att jobba från 8-16 på vardagar, ingen natt eller helgtjänstgöring. Att jobba i yttre tjänst börjar nästan bli ett skällsord inom polisen. Ska du på prövning vecka 6? [/quote]

   jo det har jag också fått höra men min fråga var vilka tips det finns för att klara av provet, om någon kanske till och med minns dem flesta frågorna, hur man skriver svaren på scenario frågorna tex och med mera.

   jag vet inte dem har inte sagt nåt ännu

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Comments are closed.