BYA – Väktarutbildning för allmänheten

Nyheter

Från och med 2015 öppnade BYA (Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) upp sina utbildningar för allmänheten.

En sen nyhet från oss, men en nyhet likaså!

Många bevakningsföretag i landet har sett BYA som den ”officiella” väktarutbildningen och är den som anställda blir skickade till då dom skall utbildas.
Fram till år 2015 kunde inte gemene man gå denna utbildningen då den endast erbjöds för dig som redan var anställd på ett bevakningsföretag. Nu har dock BYA öppnat sina dörrar för alla, och vill erbjuda dig som privatperson en utbildning för att kunna bli väktare på ett auktoriserat bevakningsföretag.

Det som är viktigt att veta är att du inte får arbeta som väktare förens då fått en väktarlegitimation, och detta skall du få från arbetsgivaren vid utförd utbildning.


BYA ställer såklart samma krav som framgår i lagen för att få bli väktare och sökanden kommer att få genomföra tester innan man kan få en plats på utbildningen. Efter godkänt i både språk och lämplighetstest kommer den sökande att bli intervjuad innan ett besked kan ges.
Enligt BYA’s hemsida håller dom sedan (med den utbildades godkänande) en databas med godkända väktare som medlemmar i BYA kan ta del av för att hitta ny personal.

.
”Den som klarat branschens egen utbildning, har nu stora möjligheter att få jobb i något av våra medlemsföretag. Efter godkänd VU 1 görs sökandes uppgifter tillgängliga för bevakningsföretagen (efter personens medgivande).
Detta innebär att bevakningsföretagen kan ta del av ansökan, testresultat, intervjumaterial samt eventuella intyg. ”

Läs mer om utbildningen, kraven och hur du går tillväga på BYA’s egna hemsida:
Jag vill bli Väktare

Kommentera